Kynnet ja iho: syöpähoitojen vaikutukset

Syöpähoitojen perusta rakentuu solunsalpaajien = sytostaattien ympärille.

On hyvin yksilöllistä miten keho reagoi solunsalpaajiin. Syöpähoidoista erityisesti solunsalpaajat aiheuttavat haittavaikutuksia, koska niiden toiminta syöpäsolujen tuhoamisen ohella vahingoittaa jonkin verran myös elimistön normaaleja kudoksia.

Syöpähoidot vaikuttavat monin tavoin kynsien ja ihon kuntoon – tyypillistä tapaa ei ole.

Solunsalpaajat kulkeutuvat verenkierron mukana kaikkialle elimistössä.                      Syöpäsolut jakautuvat nopeammin kuin terveet solut ja siksi solunsalpaajat tehoavat niihin niin hyvin. Solunsalpaajahoito voidaan toteuttaa tablettihoitona tai tiputuksena suoraan suoneen. Solunsalpaajahoito aiheuttaa usein väsymystä, pahoinvointia ja hiusten irtoamista. Solunsalpaajahoidosta käytetään myös nimitystä kemoterapia. Onneksi suurin osa solunsalpaajien haittavakutuksista kohdistuu limakalvoihin, luuytimeen,hiuksiin ja kynsiin, sillä ne ovat nopeasti uusiutuvia.

KÄSI-JALKASYNDROOMA = solunsalpaajahoidon aiheuttama käsien ja jalkojen ihon muuttuminen tunnottomaksi tai pisteleväksi. Iho kuoriutuu, punoittaa ja haavautuu. Iho kuivuu, kutisee ja ilmenee ihottumaa. Kävely voi aiheuttaa kipuja. Oireet yleensä loppuvat solunsalpaajahoidon loputtua.

ENNALTAEHKÄISY: Jalkojen ihon rasvaaminen ihon tarvetta vastaavalla hoitavalla jalkavoiteella solunsalpaajahoitoa aloitettaessa. Lämpötilavaihteluiden, kemikaalien ja ihon hankautumisen välttäminen. Ihon kuivaaminen taputtelemalla esim. mikrokuituliinalla. Hankaavien asujen/asusteiden välttäminen. Sukkina hopeakudossukat.

KYNSIMUUTOKSET: Kynsiaines voi haurastua ja/tai värjäytyä. Kynsilevy voi irrota osin tai kokonaan kynsipatjasta. Kynsi voi alkaa kasvaa kerroksittain (useita kynsiä päällekkäin).

ENNALTAEHKÄISY: Hoitavat kynsiöljyt. Hoitavat kynsinauhaöljyt. Kemikaalien välttäminen (esim. kynsilakka, kynsilakan poistoaine).

HUOMIOITAVAA: Autan mielelläni ihosi ja/tai kynsiesi kulloistakin tarvetta vastaavien voiteiden ja öljyjen valitsemisessa. Irtoavan/irronneen/murtuneen/muuten vaurioituneen kynnen päälle/tilalle valmistan kynsiproteesin terveydenhoidollisin perustein. Kynsi-proteesi kasvaa oman kynnen mukana pois, eikä vaadi erillisiä huolto- yms. toimenpiteitä. Kynsiproteesi kannattaa lyhentää viilaamalla. Kynsiproteesi muistuttaa erehdyttävästi omaa kynsiainesta – kyseessä ei ole ns. geelikynsi.

KIPU, PUNOITUS ja/tai TURVOTUS SOLUNSALPAAJAHOIDON AIKANA ANTAA AINA AIHEEN OLLA VÄLITTÖMÄSTI YHTEYDESSÄ LÄÄKÄRIIN!

Varaa aika tai tarkastele Podopolin vapaita aikoja.