Hopeakudossukat

 

Tutkimus: Simon J Otter, Keith Rome, Belinda Ihaka, Andrew South, Mandy Smith, Amit Gupta, Frances Joseph ja Peter Heslop: Protective socks for people with diabetes: a systematic review and narrative analysis. Journal of Foot and Ankle Research 2015, vuosikerta:8, nro:9. Julkaistu: 27.03.2015.

Diabeetikon jalkaterveyttä suojelevien erityisten apuvälineiden tarve on tunnistettu jo vuosikausia, mutta em. apuvälineiden tehokkuudesta ei juurikaan ole saatavilla luotettavia tutkimustuloksia – tämä yllä oleva tutkimus on ensimmäinen laatuaan. Yllä mainitulla tutkimuksella pyrittiin selvittämään erityisesti diabeetikoille suunniteltujen sukkien vaikutusta diabeetikkojen jalkaterveyden edistämisessä, mutta erilaisten tutkimusmenetelmien käyttäminen ja tutkimusmenetelmien erilaiset laadulliset mittaukset rajoittavat em. tutkimusten objektiivista vertailua.

Yllä mainitussa tutkimuksessa todetaan, että lisätutkimuksia tarvitaan edelleen mm. etenkin em. sukkien vahvistamisessa tyypillisten kuormitus alueiden kohdilta ja kustannustehokkuudesta. Tutkimuksessa on huomioni kiinnittänyt pieni yksityiskohta: 84% tutkimukseen osallistuneista kertoi jatkavansa näiden erityissuunniteltujen sukkien käyttämistä tutkimuksen jälkeenkin!

Olennaista näissä sukissa ovat:

Antibakteerisuus (ehkäisee mm. hajujen muodostumista)                                            Hiostamattomuus (pitävät jalat kuivina ja virkeinä kuumalla/kylmällä säällä)
Kiristämättömyys (edesauttaa jalkaterän alueen verenkiertoa)
Ryppyyntymättömyys (hiertymiä ei pääse syntymään)
Painamattomuus (= saumattomuus =ei aiheuta epämiellyttäviä tuntemuksia)
Täydellinen istuvuus (esteettisesti siistit)
Käyttömukavuus (pitävät jalat kuivina ja sopivan lämpöisinä koko päivän)
Käytettävyys (helppo pukea ja riisua, pesu käsin tai koneessa)
Iskunvaimentavuus (ei korvaa iskunvaimennuspohjallista, mutta on hyvä lisä )
Sukissa on tarkasti muotoiltu kantapää, joka istuu täydellisesti matalille/ kapeille/korkeille/leveille kantapäille – usko tai älä, mutta totta se on!
Sukka sisältää hopeakudoksen, joten ne eivät sovellu henkilöille joilla on hopea-allergia.

Hopeakudossukat soveltuvat täydellisesti diabeetikkojen lisäksi mm. alaraajojen nivelvaivoista kärsiville (esim. nivelrikko, vaivaisenluu, ns. räätälin kyhmy, vasaravarvas), seisomatyöntekijöille, turvajalkineita käyttäville, urheilijoille/aktiiviliikkujille ja esim. neurologisista syistä alaraajojen tuntohäiriöitä poteville, erityisherkille henkilöille ja henkilöille, joilla jalkapohjan rasvapatjat ovat ohentuneet. Ne ovat myös loistava lahja esim. henkilölle, jolla ”jo on kaikkea” tai henkilölle, jolle haluat osoittaa erityistä hellyyttä – tällaisten lahjojen antaja muistetaan päivittäin! Kaikille raskaana oleville soisin sen helpotuksen, minkä täydellisesti istuva sukka tuo mukautuessaan vähemmän ja enemmän turvonneiden nilkkojen ja jalkaterien mukaan. Itse käytän niitä mukavuussyistä, ja muita sukkia en käytäkään vuodenajasta riippumatta.

Lasten sukkien materiaalilla on suuri merkitys hyvinvointiin.

Pyrin osaltani vaikuttamaan siihen, että maahantuoja toisi myös pienten lasten kokoja Suomeen – tällä hetkellä niitä ei valitettavasti ole saatavilla, mutta työni kautta tiedän, että niille on tarvetta; jo ala-aste-ikäisillä lapsilla olen tavannut vasaravarpaisuutta, vaivaisenluita, kovettumia, känsiä ja syyliä. Lisäksi lasten hermojärjestelmän kehittyminen kestää – lapsi ei välttämättä tunnista esim. sukan kärkisauman painamista varpaan kynnen juuren alueella ja kynsijuuri ehtii vaurioitua ennen ko. sukan pieneksi käymistä ja käytöstä poistamista – yleisesti kynsijuuren vaurioita ei voi korjata vaan vaurio ja vaiva on koko elämän läpi mukana kulkeva!

Kokeilemisen arvoinen juttu! Podopolilta näitä saa!

Varaa aika tai tarkastele Podopolin vapaita aikoja.