SYYLÄ

= papilloomavirusten aiheuttama hyvänlaatuinen kasvain ihossa tai limakalvolla

Syylän aiheuttaa papilloomavirus, joten sitä ei voi hoitaa lääkkeillä. Syylä on vaaraton, hyvänlaatuinen kasvain. Noin 10% lapsista saa syylätartunnan jossain elämänsä vaiheessa. Syylät ovat yleisiä lapsilla ja henkilöillä, joilla on heikko vastustuskyky. Hormonaalisten tekijöiden osallisuuttakaan syylien esiintymiseen ei ole saatu suljettua pois. Ikäihmisillä ei syyliä juurikaan esiinny. Syylä voi tarttua ihokosketuksen kautta, mutta lisäksi on huomioitava, että syylävirus voi elää ”tarttumavalmiina” pinnoilla (esim. lattioilla) jopa kaksi viikkoa.

Näin kookkaat syylät jalkapohjan kuormitusalueilla aiheuttavat aina kipua ja muutoksia askellukseen. Askelmuutokset kuormittavat koko kehon nivelistöä virheellisesti. Virheellinen nivelistön kuormitus aiheuttaa pahimmillaan keinonivelen tarpeen.

Syylätyyppejä on erilaisia, joten myös hoidot vaihtelevat. Syylä on karhea kuivassa ihossa ja kumimainen/sitkeä hikoilevassa ihossa (esim. varvasvälissä). Jalkapohjissa esiintyvät syylät ovat hitaasti paranevia ja hoitotulokset ovat usein jonkin verran heikompia kuin esim. käsissä. Jalkapohjissa esiintyvät syylät voivat kasvaa laajana mattona (mosaiikkisyylät) tai yksittäisinä esiintyminä. Jalkapohjassa kasvava syylä voi aiheuttaa kipua, joka johtaa virheelliseen askellukseen ja altistaa näin nivelien kulumiselle. Varpaiden kynsivalleissa syylät voivat kasvaa laakeina, halkeilevina ja haasteellisesti tunnistettavina. Kynsivallissa esiintyvän syylän hoidossa on riskinä kynnen kasvuvyöhykkeen vaurioituminen, joka johtaa kynnen krooniseen epämuodostumaan – toisaalta ellei syylää poishoida em. alueelta lopputulos voi olla sama.

Jalkapohjassakaan ulospäin kasvavat syylät (kukkakaalia muistuttavat) eivät yleensä aiheuta kipua, mutta sisäänpäin kasvavat (muodoltaan laakeat) aiheuttavat. Jalkapohjassa kasvavan syylän kasvusuunta on usein sisäänpäin ja sen suojaksi on usein kasvanut kovettumaa – sen erottaminen känsästä on usein haasteellista. Kookas syylä voi lisäksi aiheuttaa tulehduksen.

Syylien hoito jäädyttämällä nestetypellä ei vaikuta sinänsä itse virukseen, mutta jäädyttäminen irrottaa syylän kasvualustaltaan. Jäädytysmenetelmä ei ole kivuton ja hoidettu kohta saattaa olla kivulias parinkin viikon ajan hoidon jälkeen – saattaa aiheuttaa seisomatyöntekijälle sairasloman tarpeen. Usein jäädytyshoito uusitaan neljän viikon kuluttua ja lopetetaan ellei se vielä kolmannen kerran jälkeenkään tuota tulosta. Huomioitavaa on, että jäädytyshoidossa syyläkudosta ympäröivää tervettä ihokudostakin tuhoutuu.

Syylien hoitoon on kokeiltu myös mm. hiilidioksidilaseria, mutta siinäkin hoidon jälkeiset kivut ovat olleet merkittävästi elämänlaatua heikentäviä ja lopputulokset kuitenkin heikkoja. Leikkaushoitojen käyttö syylien poistossa on mielestäni perusteltua ainoastaan mikäli halutaan varmistua syylän diagnoosin histopatologiasta. Lisäksi on huomioitava, että syylä kasvaa yleensä leikkausarpeen uudelleen.

Jalkojen omahoidon ohjauksessa painotan aina ihon riittävää kosteustasapainoa, sillä syylätartunnan(kin) saa varmimmin kuivuuttaan mikrohaavoille rikkoontuneeseen ihoon. Henkilökohtaisten suojajalkineiden käyttäminen yleisissä tiloissa oleskeltaessa (esim. liikuntasalit, pukuhuoneet) antaa myös hyvän suojan. Perheen sisällä syylät usein leviävät perheenjäsenestä toiseen, joten suosittelen syylähoidon aloittamista kaikille oireileville samanaikaisesti, jotta kierteen uusiutumisen riski saadaan minimoiduksi.

Huom. 100%:sti aina tehoavaa hoitokeinoa syylien poistamiseksi ei vielä ole tiedossa. Usein syylät paranevat ilman hoitoakin parissa vuodessa, mutta saattavat uusiutua. Syylän hoito on mielestäni perusteltua silloin kun se aiheuttaa kipua tai on esteettisesti häiritsevä ja elämää rajoittava. Lisäksi on huomioitava, että yli vuoden paikallaan ollut syylä kasvaa ihon sisällä koko ajan syvemmälle ja mitä isommaksi se kasvaa, sitä vaikeampaa sen tuloksellinen poishoitaminen on.

Syylä ja känsä voivat olla myös samassa ihomuutoksessa: Kuva

Varaa aika tai tarkastele Podopolin vapaita aikoja.