PSORIASIS

= psori = psoriaasi = hilseilytauti = immunologinen tulehdustauti ihossa ja/tai nivelissä

Psoriasis altistaa sosiaaliselle eristäytymiselle.

OIREET: Iholla tarkkarajaisia punoittavia, paksuuntuneita, hilseileviä alueita. Hilseilevät ihoalueet voivat murtua, halkeilla ja haavautua. Varpaiden /(tai sormien) kärkinivelten oireilu; niveljäykkyys, liike- ja lepokipuilu, kuumotus, paineluarkuus, turvotus ja tulehdusoireilu. Varpaiden (tai sormien) makkaramainen turvotus. Kynsiaineksen paksuuntuminen/haurastuminen. Kynsissä voi ilmetä kuoppia/”reikiä” , värimuutoksia (valkotäpläisyys) ja kynnen irtoilua. Kynsilevy voi irrota kynsipatjasta liikasarveistuman nopean lisääntymisen vaikutuksesta.

HOITO: Paikallishoito (voiteet). Lääkehoito (sisäinen). Valohoito. Tehokas kivunhoito.
Jalkahygienian tehostaminen on aiheellista.  Aurinko.

OMAHOITO: Kynsien lyhentäminen viilaamalla. Jalkahygienian tehostaminen; pesu juoksevalla mahd. viileällä vedellä (tarkoitus ei ole palella), pesuaineen pH 5.5, sukat pestään nurinpäin 60 asteessa, jalkineet tuuletetaan käytön jälkeen hyvin, ns. kantakuppeja voi käyttää voiteiden imeytymisen tehostamiseen, jalkaterveyttä tukevat jalkineet.

HUOMIOITAVAA: Nivelpsoriasis voi aiheuttaa silmäkipua, silmien punoitusta ja väsymystä. Hoitamattomana psoriasis vahingoittaa niveliä pysyvästi. Infektiot ja stressi vaikeuttavat psorin oireita.

Varaa aika tai tarkastele Podopolin vapaita aikoja.