NIVELREUMA

= reumatoidi artriitti = arthritis rheumatoides

Nivelreuma ei ole ikäsidonnainen.

Nivelreuma aiheuttaa nivelten jäykistymistä, joka altistaa jalkahaavoille.
Tutkimus: Patient and clinician views on the quality of foot health care for rheumatoid arthritis outpatients: a mixed methods service evaluation. Savia de Souza, Ruth Williams ja Heidi Lempp. Journal of Foot and Anckle Reseacrh 2016, 9:1. Julkaistu: 6.1.2016. http://www.jfootankleres.com/

Nivelreumaa sairastavan jalkojen terveydenhoito avoterveydenhuollossa
Nivelreuma on aikuisten autoimmuuni nivelissä ilmenevä tulehduksellinen häiriö. Nivelkalvot vaurioituvat tulehdussolujen ja niiden erittämien aineiden vaikutuksesta. Päkiöiden arkuus on yleinen nivelreuman oire ja tyypillisimmillään oireet ilmenevät sekä oikeassa, että vasemmassa alaraajassa yhtäaikaisesti samoissa nivelissä.

Nivelkalvojen ja jalkapöytäluunivelten kulumat aiheutuvat jo varhaisessa nivelreuman vaiheessa ja hoitamattomana ne voivat aiheuttaa jopa leikkausta vaativia vakavia vaurioita. Lähes 40%:lla ensimmäiset nivelreuman oireet ilmaantuvat jalkoihin ja lähes 60% kertoi kärsivänsä kävelyn vaikeutumisesta jo vuoden sisällä diagnoosin saatuaan.

Nivelreumassa kipu on yleisin alaraajassa ilmenevä oire. 60-80%:lla alaraajojen kipu on päivittäin asteiltaan keskivaikeaa tai vaikeaa. Nivelvaurioiden seurauksena muodostuneet jalkaterän ja varpaiden epämuodostumat lisäävät kivuliaiden jalkahaavojen riskiä ja sitä kautta kohottavat tulehdusriskiä, jonka lisäksi vaikeuttavat olennaisesti sopivien jalkineiden löytymistä. Oikein kohdennetut yksilölliset ortoosit vähentävät pitkällä aikavälillä kipua, joten varhainen hoitoon hakeutuminen on avainasemassa.

Tutkimuksen 4 pääteemaa:

1. Tarve saada jalkaterveyttä koskevaa tietoa
2. Jalkaterveyden huomiointi yleisen terveydenhoidon puitteissa
3. Jalkaterveyden tutkimisen tiheys
4. Jalkojen terveydenhoitoon pääsy

Tutkimustuloksia:

69-85% lääkäreistä tarjosi jalkaterveyteen liittyvää tietoa joskus. 54% lääkäreistä eivät tutkineet jalkoja mikäli oireet eivät sijainneet tietyissä nivelissä.
31% lääkäreistä viittasi jalkojen terveydenhoitoon nivelreuma-diagnoosin yhteydessä.
Kukaan lääkäreistä ei kehottanut jalkojen terveydenhoidon säännöllisyyteen.
54% lääkäreistä ei kyseenalaistanut tutkimukseen osallistujien tulkintoja jalkavaivoistaan.
62% lääkäreistä koki osaavansa jalkojen tutkimisen.

Tämän tutkimuksen tulokset huolestuttavat minua erityisesti siksi, että päivittäin tapaan asiakkaita, jotka ovat kyllä huomanneet jalaterveydessään muutoksia, mutta pitävät niitä vähäisinä (kohta. 5.). Jalkaterveyden muutokset ovat pääsääntöisesti eteneviä, ja paras hoitotulos saavutetaan silloin kun niihin päästään pureutumaan heti alkuvaiheessa. Tiedetään, että alaraajojen kivut vaikuttavat nopeasti elämänlaatua laskevasti, sillä omatoimisuus vähenee, joka puolestaan altistaa masennukselle. Yhdenkään nivelreuma-diagnoosin saavan ei pitäisi joutua tilanteeseen, jossa pitäisi osata omatoimisesti hakeutua jalkojen terveydenhoidon ammattilaisen tutkimuksiin ja hoitoon.

Tiesitkö: Suomessa n. 2000 yli 16-vuotiasta sairastuu joka vuosi nivelreumaan!

 

LISÄTIETOA:

Reumaliitto; Nivelreuma

 Käypä hoito; Nivelreuma – yleisin tulehduksellinen reumasairaus

Seura: Näin nivelreuma pysyy oireettomana

 Et-lehti; Sanna Heikkilä: “Reuma rauhoittui kasviksilla”

Varaa aika tai tarkastele Podopolin vapaita aikoja.

 

Tallenna

Tallenna