BAKERIN KYSTA

= polven nivelkalvon takaosan tyrämäinen pullistuma/ polven takaosan lihasten viereinen limapussi

Bakerin kysta voi olla hyvinkin kookas.

OIREET: Ei aina oireile. Pullistuma polvitaipeessa, mutta voi sijaita myös polven takaosan lihasten vieressä. Täyteläisyyden tunne polvitaipeessa. Kipu. Kuumotus. Pingottuneisuus. Jomotus. Oireet saattavat olla niin voimakkaat, että estävät polven liikuttamista. Rasitus saattaa aiheuttaa arkuutta/kipua, jonka seurauksena polvessa ilmenee liikerajoituksia. Alaraajan turvotus ja pohjekipu.

SYY: Lapsilla: synnynnäinen ja/tai nivelsairauden aiheuttama.                                                   Aikuisella: Nivelrikon/Nivelkierukkavamman/Nivelsidevamman aiheuttama.     Polvinivelen nesteytymistä aiheuttavan niveltulehduksen aiheuttama.

HOITO: Tulehduskipulääkitys. Tarvittaessa punkteeraus. Tarvittaessa leikkaushoito.

OMAHOITO: Ellei aiheuta kipua/liikerajoituksia voi seurata, ei tarvitse erityistä hoitoa. Polven väliaikainen kuormittamisen vähentäminen (ei hyppyjä, ei juoksemista). Kylmähoito. Joustava polvitukisidos.

HUOMIOITAVAA: Polven röntgenkuvaus on riittävä diagnoosin varmistamiseksi. Kystan puhjetessa on hyvä hakeutua ultaräänikuvaukseen. Polven liikakuormitus on yhtä haitallista kuin polven liikuttamattomuus. Lapsella synnynnäinen Bakerin kysta katoaa itsestään n. 10:een ikävuoteen mennessä.

Kuva

Lisätietoa.

Varaa aika tai tarkastele Podopolin vapaita aikoja.