KYNSISIENI

= kynsisilsa = kynnen sienitauti = yleisin aiheuttaja on Trichophyton rubrum -niminen silsasieni

Tutkimus: Ivan R Bristow: The effectiveness of lasers in the treatment of onychomycosis: a systematic review. Faculty of Health  Sciences, B67, Highfield Campus, University of Southampton, Southampton  SO17 1BJ, UK . Julkaistu 27.07.2014.

Kynsisieni-infektio ilmenee kynsissä eri tavoin. Tässä kynsiaineksen haurastumisena ja paksuuntumisena, joka on jatkunut vuosikymmeniä.

Kynsisienen laserhoito

Laserin hyödyntämismahdollisuuksista kynsisienen hoidossa ilmestyi  artikkeleita lehtiin jo 1980 luvulla. Tuohon aikaan keskityttiin erityisesti suuritehoisiin hiilidioksidi (CO2)järjestelmiin. Ensimmäistä kertaa laser-järjestelmää mainostettiin kynsisienen hoitoon tarkoitettuna vuonna 2009 Englantilaisessa Podiatry Now-julkaisussa.  Ajoittain esille noussut huoli koski näiden uusien laitteiden toteen näyttämättömistä vaikutuksista ja investointien kalleudesta. Vaikka ensimmäisen laitteen käyttöön otosta oli kulunut jo lähes viisi vuotta,  toi ammattikirjallisuus esille niiden tehosta vain vähäistä näyttöä. Kyseessä olevan tutkimuksen mukaan vastaavia ongelmia laserin käytössä on ilmennyt ihotautienkin kentällä: ”Laseria on ylistetty kritiikittömästi ja laserlaitteita on mainostettu näkyvästi kalliiseen hintaan”.

Kynsisieni on yleinen vaiva, jonka hoito on osoittautunut haasteeksi terveydenhuollon ammattilaisille. Kynsisienilääkkeet ovat olleet hoidon tukipilareita jo vuosien ajan. Laser-teknologia on otettu käyttöön kynsisienen hoidossa koko elimistöön vaikuttavien lääkehoidon haittojen välttämiseksi. Yllä mainitussa tutkimuksessa loppulausumana kuitenkin todetaan, että laserin käyttöä puoltavissa tutkimuksissa näytön aste laserin vaikutuksista kynsisienen hoidossa jäävät yleisesti heikoksi; tutkimusten otoskoot ovat olleet pieniä ja ryhmien valvonta on jäänyt puutteelliseksi. Lisäksi laserin käyttöä kynsisienen hoidossa puoltavien tutkimusten tulokset olivat ristiriitaisia ja potilaiden seuranta-ajat tutkimuksissa lyhyitä. Useat tutkimukset jättivät tietoisesti tutkimusten ulkopuolelle henkilöitä, joilla oli vaikeampi asteista kynsisientä.

 

Kynsisienen lääkehoito

Suun kautta otettavat lääkehoidot ovat osoittaneet tehonsa useissa tutkimuksissa ja säilyttävät eniten tutkitun kynsisienen hoitomuodon asemansa edelleen. Keskustelua herättää aina suun kautta otettujen lääkkeiden turvallisuus, vaikka näistä lääkkeistä onkin monen vuoden kokemus ja samoin raportoinnit niiden turvallisuudesta. Sienilääkkeet,  kuten monet muutkaan lääkkeet, eivät sovi ilman lääkärin suorittamaa kokonaisarviota, mm. henkilöille, joilla on aktiivinen tai krooninen maksasairaus, tai käytössään veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys. Sienilääkkeet vähentävät joskus myös muiden suun kautta otettavien lääkkeiden vaihtoehtoja – näin vältetään mahdolliset sivuvaikutukset.
Suun kautta otettava sienilääkitys on aina pitkäkestoinen, ja kuitenkin joskus osoittautuu lopulta jopa tehottomaksi.

Kynsisieni-infektion riskiä voi pienentää mm.:

* Huolehtimalla siitä, että kynnet, kynsinauhat ja -vallit pysyvät ehyinä ( = jalkineissa/ sukissa on riittävä tilavuus ja pohjalliset ovat sopivan kokoiset, kosteuttamalla kynsiä riittävästi , kosteuttamalla riittävästi kynsinauhojen ja -vallien ihoa, leikkaamalla kynnen niin että kynnen leikkauspinta jää tasaiseksi – mikäli esim. kynsienhoidossa on haasteita: ota yhteys jalkojen terveydenhoidon ammattilaiseen)
* Huolehtimalla siitä, että varvasvälit pysyvät kuivina – jalkasieni-infektio voi levitä kynsiin
* Käyttämällä vain omia jalkineita/sukkia/pohjallisia/jalkojenhoitovälineitä,         pidättäytymällä lainaamasta niitä muille
* Pesemällä sukat vähintään 60°:ssa, ja käyttämällä antibakteerisia sukkia (sis. hopeakudosta)
* Käyttämällä henkilökohtaisia jalkineita esim. uimahallissa, kylpylöissä, voimistelu- ja joogasaleilla, sekä muissa yleisissä tiloissa, joissa ”normaalisti” liikutaan paljain jaloin
* Huolellisella jalkahygienialla (johon sisältyy pesun jälkeen huolellinen kuivaus ja rasvaus jalkojenhoitoon kehitetyllä voiteella/voidevaahdolla sekä riittävän tiheä käytössä kuluneiden jalkineiden/sukkien/pohjallisten käytöstä poistaminen )

VIISI kynsisienen yleisintä esiintymismuotoa:

1. Kynsisieni paksuntaa kynnen ja irrottaa kynsilevyn vähintään osittain kynsipatjasta. Samaan aikaan aiheuttaa kynsivalliin voimakkaan tulehduksen.                                                            2. Kynsisieni alkaa kasvaa kynnen sivusta/kärjestä ja leviää hitaasti kynnen tyveen.                3. Kynnen pinnalla kasvava kynsisieni = kynnen pinnasta vähintään suurin osa on valkeaa, hilseilevää kynsisientä.                                                                                                                                                   4. Kynsisieni kasvaa vaaleana kynsilevyn sisällä (ei tee sarveismassaa kynnen alle) alle)         5. Kynsisieni alkaa kasvaa kynnen tyvestä – kipeyttää kynnen levitessään, haurastuttaa ja paksuntaa kynnen ja pahimmillaan tuhoaa kynnen kokonaan. Tämä kynsisienen muoto on kynsisienistä harvinaisin ja on verenkierto-häiriötä/immunipuutosta potevilla henkilöillä muita yleisempi.

Kynsisienen vaurioittamien kynnen osien tilalle voidaan valmistaa kynsiproteesi. Huom. kuvassa kynsiproteesimassa on viimeistelemättä ja muotoilematta!

 

Kynsisieni-infektion hoito:

Kynsisieni-infektioita aiheuttavat silsasienet (90%) ja homeet/hiivat (10%). Kynsisieni on kynsilevyn alaisen IHON keratiinikerroksen sairaus, joten pelkästään kynnen kirurginen poisto ei johda kynsisieni-infektion paranemiseen.
Käsikauppalääkkeillä varpaiden kynsisieni-infektio parantuu vain harvoin ja tehokkaallakin, puolesta vuodesta kahteen vuoteen kestävällä, huolellisella kynsisieni-infektion hoidolla, saadaan jalkojen kynsisilsa parannetuksi kokonaan vain 50%:lla . Tutkimuksin on osoitettu ettei  kynsisieni-infektio parane hoidotta vaan päinvastoin: hoitamattomana se leviää lähimpien varpaiden kynsiin. Sormien kynsistä kynsisieni-infektiot saadaan talttumaan kokonaan lähes poikkeuksetta.

Kokemukseni mukaan, paras kynsisienen hoidon lopputulos saavutetaan  poistattamalla saastunut kynnen osa säännöllisesti jalkojen terveydenhoidon ammattilaisella, suun kautta otettavien sienilääkkeiden ohella. Myös päivittäinen kynnenhoitoliuoksen tai teepuuöljyn käyttö saastuneelle kynnelle, jalkojen terveydenhoidon ammattilaisen säännöllisen saastuneen kynnen osan poistamisen ohella, on osoittautunut kohtalaisen tehokkaaksi. Kaikkiin em. hoitomuotoihin liittyy olennaisena osana tehostettu jalkahygienia. 100%:sta varmuutta kynsisienen taltuttamisesta eivät  nämäkään tutkitummat menetelmät syystä tai toisesta kuitenkaan pysty antamaan. Kynsisienen biomekanismi on vielä osittainen mysteeri tieteenkin maailmassa.

 

Tiesitkö tämän kynsisienestä:

*Kynnessä voi olla usean eri silsasienen aiheuttama kynsisieni-infektio samanaikaisesti – tästä syystä kynsisienen hoidon aloittaminen reseptivapailla ns.itsehoitotuotteilla on aina riski, koska kohdennetun kynsisieni-infektion hoidon aloittaminen viivästyy.
*Kynsisieni-infektio on hyvin harvinainen lapsilla.

Varaa aika tai tarkastele Podopolin vapaita aikoja.

Tallenna