HERPES

=Herpes simplex-virus, HSV, HSV1/HSV2 jalkojen iholla

TARTUNTA: Herpes uusii tartunta-alueelleen. Herpes-virus tartunnan on saanut noin 60% keski-ikäisistä ja joillakin herpes voi oireilla jopa kuukausittain, toisilla ei koskaan. Ensitartunta on usein täysin oireeton. Herpes-virus tarttuu lähikosketuksessa ja helpoiten silloin kun iholla on näkyviä herpes-rakkuloita/-rupia. Virus siirtyy hermoa pitkin ihoon (tai limakalvolle).

AKTIVOIJA: Stressi. Flunssa. Suun alueelle suoritetut toimenpiteet. Auringon utraviolettisäteily. Kuukautiset.

OIREET: Ensioireena ihon tunnottomuus, kutina, kirvely. Viimeistään vuorokaudessa iholle ilmestyy pieniä rakkuloita tai haavauma. Rakkulat kuivuvat pois viimeistään kuukauden sisällä.

OMAHOITO: Oireilu paranee usein itsestään kuukauden sisällä. Asikloviiri- tai pensikloviiri-emulsio-voiteiden tehosta ei ole luotettavaa näyttöä. Virus-lääkitys on aloitettava mahd. pian oireilun alkaessa, jotta se lievittää oireita ( lääkitys ei tuhoa virusta, mutta helpottaa oireita ).

HOITO: Usein aktivoituvaan herpekseen on estolääkitys.

HUOM: Laaja-alainen iho-oireilu antaa aiheen olla yhteydessä lääkäriin välittömästi, kuten myös: usiutuvan herpeksen aiheuttamat silmäoireet, korvan seudun kipu, kasvojen halvausoireilu tai ihon ihottumaoireilu, imusolmukkeiden tai muu ihon oireilu. Herpes-oireilu sekoitetaan helposti märkärupeen ja silsa-infektioon. On pidettävä mielessä, että herpes voi hoitamattomana aiheuttaa hyvin vakavia jälkisairauksia.

Uusiutuva herpes jalassa-kuva.

Iltasanoma:” Bakteeri tuhosi Kimmon kasvot”.

Varaa aika tai tarkastele Podopolin vapaita aikoja.