HALKEILEVA KANTAPÄÄN IHO

Ennen kovettumistaan kantapään iho hilseilee

ALTISTAJAT: Perinnöllisyys. Jalkapohjan rasvapatjan ohentuminen/siirtyminen. Raspaaminen. Kuivuneen ihon pois nyppiminen. Obesiteetti. Askeltaessa voimakas kantaisku. Paljasjaloin liikkumisen ahavoittama ja paksuntama iho. Seisomatyö. Runsas liikkuminen kovilla alustoilla (esim. lattiapinnoilla), jalkineilla joissa ei ole riittävä iskunvaimennus tai sukkasillaan/paljain jaloin.

 

 

SYY: Joustamattomaksi kuivunut jalkaterien iho halkeilee venyessään.

OIREET: Iho tuntuu kovalle ja karhealle. Iho on paksuuntunutta.
Ihossa on halkeamia. Kipu/kirvely, jos halkeama ulottuu verinahkaan saakka.

HOITO: Poistata kovettunut iho jalkojen terveydenhoidon ammattilaisella, näin terve ihosolukkosi ei altistu hankaukselle ja laajenna ihomuutosaluetta. Ihotyypille sopiva jalkavoide. Kantakevennys.
Ihon suojaaminen hankaukselta esim. fleechweb`lla. Tarvittaessa lääkevoide.

OMAHOITO: Säännöllinen jalkojen rasvaushieronta omalle iholle soveltuvalla jalkavoiteella – käytä jalkojen terveydenhoiton ammattilaisen ammattitaitoa eduksesi sopivimman jalkavoiteen valitsemisessa. Tehostettu jalkahygienia: jalat pestään viileähköllä juoksevalla vedellä, pesuainetta tarvittaessa ( pH5,5 – esim. BeaPro; hajusteeton, väriaineeton, soveltuu koko ihon ja hiusten pesuun, kotimainen ), kuivataan hankaamatta, puhtaat antibakteeriset sukat vaihdetaan vähintään 2 kertaa/vrk. Jalkaterveyttä tukevat sukat, pohjalliset ja jalkineet. Pese sukat nurinpäin vähintään 60 asteisessa vedessä. Luovu raspaamisesta ja jalkojen liottamisesta.

HUOMIOITAVAA: Iho voi hakeilla myös päkiän ja isovarpaan keskisyrjän alueelta. Halkeileva iho altistaa jalkahaavoille, bakteereille, tulehduksille ja ruusulle (erysipelas) – mitä varhemmin ihonhoito aloitetaan, sitä nopeammin ihomuutos on hallinnassa. Jalkavoiteessa ratkaisevaa on vaikuttava-aine. Perus- yms. voiteet eivät toimi jaloissa, sillä jalkojen iho on muuta ihoa paksumpaa. Varvasvälien iho on yhtä ohutta kuin silmäluomien iho. Varvasväleihin saa laittaa vain vaahtovoiteita tai lääkärin varvasväleihin määräämää lääkevoidetta. Mitä ohuemmin ihollesi sopivaa jalkavoidetta annostelee, sitä paremmin se toimii! Jalkojen terveydenhuollon ammattilainen ohjaa mielellään sinua jalkojesi ihon tarpeita vastaavan hoitotuotteen kohdentamisessa.

Pienen lapsen jalkapohjien vaikea, geneettistä perua oleva hyperkeratoosi-kuva.

SAATTAA JÄRKYTTÄÄ HERKIMPIÄ: Keratodermia jalkapohjassa-kuva.

Varaa aika tai tarkastele Podopolin vapaita aikoja.

Tallenna