

TERVE JALKA
jaloissa on ehyt iho, suorat varpaat, terveet kynnet, normaali jalkakaari, riittävä tuntoaisti , riittävä verenkierto ja jalka on kivuton (mutta tuntoaisti riittävä). Alaraajoissa kaikki, mikä edellä kerrotun terveen jalan määritelmästä poikkeaa, luetaan jalkavaivoiksi.


Jalkavaivat kroonistuvat hoitamattomina
Jalkavaivoille on yhteistä se, että ellei niitä hoideta ne jatkavat etenemistään ja kroonistuvat. Kroonistuessaan jalkavaivat voivat aiheuttaa jatkuvaa kipua ja alentavat merkittävästi toimintakykyä ja sitä kautta madaltavat elämänlaatua.


Jalkaterveyden avain on ennaltaehkäisy
Vertaan mielelläni jalkavaivojen hoitoa ja hoidon tarvetta hammashoitoon; molemmat ovat yhtä tärkeitä toimintakyvylle ja ennaltaehkäisy on molemmissa hoidoissa sitä tuloksellisinta hoitoa. Samalla tavoin kuin hammashoidossa, myös jalkojenhoidossa on tärkeää säännöllinen vuosittainen tarkastaminen ( vrt. Podopolin laaja jalkaterveyden kartoittaminen), jotta mahdollisesti alkaviin jalkaterveyttä uhkaaviin muutoksiin päästään puuttumaan ajoissa.


Jalkavaivoihin liittyvä kipu on usein merkki kroonistuvasta/kroonistuneesta jalkavaivasta
Kipu on yleensä se tekijä, joka saattaa asiakkaan vastaanotolleni, mutta on hyvä tiedostaa, että kipu olisi mahdollisesti ollut kokonaan vältettävissä, mikäli jalkavaiva olisi hoidettu jo silloin kun se oli vasta alkamassa. Kun jalkavaiva pääsee niin vaikeaksi, että aiheuttaa kipua, se on usein jo ehtinyt mm. muuttaa askellusta, joten vaivan hoitaminen on monisyisempää ja vaatii pitkäjänteisyyttä.


Suomessa ollaan vasta heräämässä jalkaterveyden vaikutuksesta yleiseen terveyteen, työhyvinvointiin ja yleiseen elämänhallintaan. Vähäinenkin alaraajojen toimintakyvyn lasku vaikuttaa liikkumista vähentäen. Tämä altistaa lihasten surkastumiselle. Lihasten surkastuminen vähentää jaksamista. Kierre on valmis.


Kiinnitä erityistä huomiota jalkaterveyteesi mikäli:

* Käytät jalkineita joissa ei ole säätömahdollisuutta (esim. nauhoja, tarroja)
* Jätät jalkineen säätömahdollisuuden käyttämättä ( ns. “polkaiset” jalkineen jalkaan)
* Käytät liikkumisen apuvälinettä esim. keppiä

*Käytät usein turvajalkineita/kova- ja ohutpohjaisia jalkineita (mm.”avokkaita”/ ns.pukukenkiä)/ns. crocs jalkineita/kumi- saappaita/korkeakorkoisia jalkineita
* Työskentelet ja liikut usein kovilla alustoilla (esim. lattiapinnat, rakennustyömaa,asfaltti)
* Liikut “yleisissä tiloissa” jossa paljas jalka koskettaa lattiaa (esim. pukuhuone, uima- halli, voimistelu-/jooga-/ pilatessali)

*Olet raskaana/obeesi
* Sinulla on taipumusta käyttää liian pieniä/suuria jalkineita tai sukkia
* Sinulla on diabetes, reumasairaus, kihti, psoriasis, MS-tauti tai aineenvaihduntaan liittyvä muu sairaus esim. munuaistauti
* Teet istuma-/seisomatyötä, jossa em. asentojen vuorottelu on vähäistä
* Urheilet tai harrastat aktiivisesti liikuntaa

*Varpaiden synnynnäiset epämuodostumat on syytä huomioida jalkinevalinnoissa.
*Mikäli esim. kantapäissä on paksuhko sarveistumakerros, ei mikään rasva pääse imeytymään em. kerroksen läpi – varaa aika , avaan sarveistuma-kerroksen pinnan turvallisesti ja kivuttomasti.
*Jalkaterien ihon riittävä kosteustasapaino ehkäisee tehokkaasti ihomuutosten (= mm. halkeilua/känsien/ kovettumien/liikasarveistumien) muodostumista ja sitä kautta osaltaan ehkäisee myös sienitartuntoja.




Hanki omahoitotuotteet tarvettasi vastaavaksi
*Tiesithän, että jalkojen raspaaminen/hohkakiven käyttö lisää ihon liikasarveistumista ja halkeilua – rasvaa jalat päivittäin jalkavoiteilla, jonka vaikuttavat aineet vastaavat jalkojesi tarpeita, älä raspaa! Jalkojen omahoitotuotteissa tärkeintä on oikein kohdentuva hoitavuus – käytä ammattitaitoani apunasi.


Kysy minulta tarkemmin jalkaterveydestä.
Varaa aika tai tarkastele Podopolin vapaita aikoja.